Klinische neuropsychologie is een specialisatie binnen de psychologie. Deze specialisatie bestudeert de relatie tussen hersenen en gedrag. Dit vakgebied maakt de laatste jaren een snelle ontwikkeling door; enerzijds is de theoretische kennis door nieuwe onderzoekstechnieken sterk toegenomen, anderzijds heeft ook het werkterrein van de neuropsycholoog zich uitgebreid.
Beroepspraktijk
In de beroepspraktijk staan de diagnostiek en de behandeling van stoornissen in het gedrag als gevolg van (ontwikkelings)stoornissen in het functioneren van de hersenen centraal. Hersenafwijkingen kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een gestoorde ontwikkeling van het zenuwstelsel, door (verkeers)ongeval en ziekteprocessen (zoals vaat- stoornissen, epilepsie, dementie). De stoornissen in het functioneren van de hersenen uiten zich in perceptie, spraak, taal, lees, reken, aandacht, geheugen, motoriek, planning en gedrag. De neuropsycholoog bestudeert deze altijd in samenhang met het functioneren van de (zich ontwikkelende) hersenen.
Kenmerkend voor de neuropsychologie is dat de beroepspraktijk en het wetenschappelijk onderzoek nauw met elkaar samenhangen. In de klinische beroepssituatie staat de gezondheidszorg van de individuele patiënt centraal. Een neuropsycholoog voert een neuro- psychologisch onderzoek uit om de cognitieve functies en het gedrag van de onderzochte te evalueren, inzicht te verkrijgen in de aard en de ernst van de problemen en advies te geven over de consequenties die deze problemen voortbrengen in het dagelijks leven. Dit kan zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheid, therapeutische mogelijkheden (functietraining, psychologische begeleiding) en (om)scholingsmogelijkheden.
Daarnaast is een neuropsycholoog betrokken bij het behandelings- en begeleidingsproces zelf. Soms kan het gaan om een behandeling van functiestoornissen, bijvoorbeeld in een geheugentraining. Ook kan het gaan om begeleiding van de wijze waarop iemand met deze problemen omgaat en zich aanpast aan de situatie. Vaak wordt de familie (partner, ouders) in het begeleidings- en aanpassingsproces betrokken.
Meer weten? Bekijk het opleidingsprogramma van de master Psychologie |
Bij Klinische neuropsychologie is de neuropsychologische behandeling van verschillende gedragsstoornissen belangrijk. Er is aandacht voor de biochemische achtergrond ervan en de behandeling met medicijnen en therapieën. Een ander belangrijk onderdeel van het mastertraject Klinische neuropsychologie is de stage, vaak in een (kinder)ziekenhuis, kliniek, verpleeghuis of revalidatiecentrum. Hier leer je vooral het psychodiagnostische proces steeds meer zelfstandig uitvoeren; ook word je betrokken bij behandeling en advisering. Je rondt de opleiding af met het schrijven van een masterthese. Daarnaast volg je een aantal vakken:
Meer weten?
Bekijk ook de pagina van de wetenschappelijke afdeling Klinische neuropsychologie Neem een kijkje in de studiegids. Loop een keer mee met een masterstudent Klinische neuropsychologie: stuur een e-mail naar studiekeuze.fgb@vu.nl. |
Psychologie: Klinische Neuropsychologie vakken in de studiegids.
Het onderwijs is van zeer hoog niveau
De masteropleiding Psychologie aan de VU is kleinschalig, intensief en goed georganiseerd. Er wordt een belangrijke link gelegd tussen theorie en praktijk. Docenten stimuleren interactie met elkaar en patiënten tijdens de colleges en er worden kleinschalige bijeenkomsten georganiseerd om de praktijk te oefenen.
Er is veel aandacht voor je toekomst
Je krijgt de mogelijkheid vakken te volgen die je voorbereiden op je carrière. En er is een goed netwerk voor stages in de praktijk.
De brede benadering is uniek
Met de opleiding Psychologie van de VU kun je veel kanten op. Je krijgt een goede opleiding in wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is er aandacht voor de vaardigheden die je in de beroepspraktijk van een psycholoog nodig zult hebben.
Onderzoek Klinische neuropsychologie VU
Op de afdeling neuropsychologie, waaraan de master verbonden is, wordt divers onderzoek gedaan.
Effecten op het functioneren van de hersenen
Diagnostiek
Oorzaken
Behandeling
"Hoe storingen in de hersenen tot beperkingen kunnen leiden en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, heb ik altijd interessant gevonden. In de master Klinische Neuropsychologie ga je hiermee aan de slag door te leren over zowel de functies van verschillende hersengebieden als over behandelingen die in de praktijk kunnen worden toegepast. Het schrijven van je masterscriptie en het volgen van je stage, zorgen ervoor dat je goed wordt klaargestoomd voor werken in het onderzoek en de klinische praktijk!"
Taal
Dutch
Duur
1 jaar
Collegegeld
Aanmelden Voor
1 juni
StartDatum
1 september
Vorm
Full-time
Interessegebied
Behavioural and Social Sciences
Afhankelijk van je vooropleiding (zie onderstaande uitklapschermen) gelden verschillende toelatingseisen, deadlines en aanmeldprocedures voor de master Psychologie: Mastertraject Klinische neuropsychologie.
Starten met de masteropleiding is alleen mogelijk per 1 september. Er is geen instroommogelijkheid in februari.
Heb je al een masterdiploma?
Let op! De kosten van een tweede master zijn niet gelijk aan het reguliere collegegeld. De aanmeldprocedure is gelijk aan die met een bachelor van de VU of van een andere Nederlandse universiteit (zie onderstaande uitklapschermen).
Meer informatie over tarieven tweede graad.
Met een bachelordiploma Psychologie van de VU ben je toelaatbaar tot de masteropleiding Psychologie: Klinische Neuropsychologie, op voorwaarde dat je vóór aanvang van de master aan de ingangseisen hebt voldaan.
Voor dit mastertraject zijn de volgende ingangseisen gesteld:
Diagnostiek van de Klinische praktijk: Klinische Neuropsychologie (6 EC)* |
Neuropsychologie van de veroudering (6 EC)* |
Pediatrische neuropsychologie (6 EC)*
|
* dan wel een equivalent hiervan; dit ter beoordeling van de toelatingscommissie.
Bovenstaande vakken maken deel uit van de Klinische Leerlijn. Het is niet mogelijk om deze vakken tijdens de master te volgen.
Deadlines:
Niet toelaatbaar
Beschik je niet over het bovengenoemde VU-bachelordiploma, of voldoe je niet aan de voor dit mastertraject gestelde ingangseisen, dan ben je helaas niet toelaatbaar tot de masteropleiding Psychologie: Klinische Neuropsychologie.
N.B. 31 mei: Deadline aanmelding Studielink en deadline indienen toelatingsverzoek bij de toelatingscommissie.
Met een bachelordiploma Psychologie van een andere Nederlandse universiteit ben je toelaatbaar tot de masteropleiding Psychologie: Klinische Neuropsychologie, op voorwaarde dat je vóór aanvang van de master aan de ingangseisen hebt voldaan.
Voor dit mastertraject zijn de volgende ingangseisen gesteld:
Diagnostiek van de Klinische praktijk: Klinische Neuropsychologie (6 EC)* |
Neuropsychologie van de veroudering (6 EC)* |
Pediatrische neuropsychologie (6 EC)* |
* dan wel een equivalent hiervan; dit ter beoordeling van de toelatingscommissie.
Bovenstaande vakken maken deel uit van de Klinische Leerlijn binnen het bachelorprogramma Psychologie (VU). Mogelijk heb je tijdens je bacheloropleiding vergelijkbare vakken gevolgd en kun je op grond daarvan vrijstelling van de genoemde ingangseisen krijgen.
Omdat je je opleiding niet aan de VU volgt/hebt gevolgd moet je een toelatingsverzoek via VUnet indienen (zie hieronder).
Hoe dien je een toelatingsverzoek in?
Onvolledige aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.
Deadlines:
Deadline aanmelding in Studielink en indienen toelatingsverzoek in VUnet: 31 mei.
Deadline volledige inschrijving (incl. betaling collegegeld): 31 augustus.
Niet toelaatbaar
Beschik je niet over het bovengenoemde bachelordiploma, of voldoe je niet aan de voor dit mastertraject gestelde ingangseisen, dan ben je helaas niet toelaatbaar tot de masteropleiding Psychologie: Klinische Neuropsychologie.
De VU biedt geen premasteropleiding Psychologie aan. Met een hbo-opleiding kun je daarom niet instromen in de masteropleiding Psychologie: Klinische neuropsychologie. Je moet eerst het universitaire bachelordiploma Psychologie behalen.
N.B. Bekijk de VU-website voor algemene informatie over aanmelden en inschrijven met een buitenlands diploma.
Taaleis
Een student die zijn vooropleiding niet in een Nederlandstalig land en/of niet in het Nederlands heeft genoten, moet aan kunnen tonen dat hij het Nederlands voldoende beheerst om het wetenschappelijk onderwijs met succes te kunnen volgen.
Aan de eis kan worden voldaan door het met goed gevolg afleggen van één van de volgende examens:
Het is de verantwoordelijkheid van de kandidaat dat zijn niveau van Nederlands van voldoende niveau is om alle verplichte onderdelen, waaronder het volgen van een stage en het schrijven van wetenschappelijke these, met succes te kunnen afronden.
Bachelordiploma Psychologie
Als je in het bezit bent van een bachelordiploma Psychologie behaald aan een buitenlandse universiteit moet je een toelatingsformulier via VUnet indienen (zie hieronder).
Jouw programma dient in ieder geval te voldoen aan de voor dit mastertraject gestelde specifieke ingangseisen:
Diagnostiek van de Klinische praktijk: Klinische Neuropsychologie (6 EC)* |
Neuropsychologie van de veroudering (6 EC)* |
Pediatrische neuropsychologie (6 EC)*
|
* dan wel een equivalent hiervan; dit ter beoordeling van de toelatingscommissie.
Bovenstaande vakken maken deel uit van de minor Klinische Leerlijn binnen het bachelorprogramma Psychologie (VU).
Hoe dien je een toelatingsverzoek in?
Onvolledige verzoeken worden niet in behandeling genomen.
Deadlines:
Deadline aanmelding in Studielink en indienen toelatingsverzoek: 1 april (i.v.m. huisvesting) 31 mei.
Deadline volledige inschrijving (incl. betaling collegegeld): 31 augustus.
Aanmelden/inschrijven na de deadlines is niet meer mogelijk.
Meer informatie over de procedure voor aanmelden kun je vinden op de VU website.
Niet toelaatbaar
Beschik je niet over het bovengenoemde bachelordiploma, of voldoe je niet aan de voor dit mastertraject gestelde ingangseisen, dan ben je helaas niet toelaatbaar tot de masteropleiding Psychologie, mastertraject Klinische Neuropsychologie.
Vragen? Wij beantwoorden ze graag!
Of bekijk de veelgestelde vragen van de masteropleiding Psychologie.
Studieadvies
Heb je inhoudelijke vragen over deze opleiding?
Stuur dan een mail naar studieadvies.fgb@vu.nl.
Toelatingscommissie Psychologie
Mevr. B. Pleiter
Ambtelijk secretaris
E-mail: toelatingscommissie.fgb@vu.nl
Tel. 020 - 59 88795
(tel. spreekuur dinsdag en donderdag tussen 11:00 en 12:00 uur)
Stagecoördinatoren
Arbeids- & Organisatie Psychologie | Jacek Buczny (j.buczny@vu.nl) |
Klinische Ontwikkelingspsychologie | stageklop.fgb@vu.nl |
Klinische Neuropsychologie | Susanne van Eck (s.r.van.eck@vu.nl) |
Klinische Psychologie | Ellen Driessen (e.driessen@vu.nl) |
Mastervoorlichting
Kom naar de mastervoorlichting.