Premaster

Doorstromen na het hbo

This information is relevant for Dutch students. International students follow a different application procedure.

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen.

Veel faculteiten bieden een standaard premastertraject aan van 30 EC voor studenten met een passende hbo-vooropleiding. Je kunt dan in collegejaar 2019-2020 het premastertraject volgen om in september 2020 met de bijbehorende masteropleiding te beginnen. Wil je meer informatie over de specifieke inhoud van de verschillende trajecten per opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina van jouw master.

Faculteit Rechtsgeleerdheid en School of Business and Economics
Het premastertraject voor de opleidingen van de faculteit Rechtsgeleerdheid en de School of Business and Economics (SBE) wijkt af van de overige premasters. De premasterprogramma's van SBE starten in februari. Om in februari 2020 te kunnen starten met een van de premasterprogramma's van SBE dien je te beschikken over een voldoende score op de GMAT en een uiterlijk op 31 januari 2020 afgeronde hbo-bachelor. Meer informatie vind je op onderstaande pagina’s.

Premastertraject SBE 
Premastertraject Rechten

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
Wil je de master Pedagogische wetenschappen of Human Movement Sciences gaan volgen? Dan moet je mogelijk eerst een premaster volgen. In deze 1-jarige opleidingen word je voorbereid op de master. De faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen heeft er twee:

Premaster Pedagogische wetenschappen
Premaster Human Movement Sciences

Faculteit der Bètawetenschappen 
De premasters van de Faculteit der Bètawetenschappen starten in september. Om te kunnen starten aan een premaster dien je vóór 1 september jouw hbo-bachelor diploma te hebben afgerond. Indien je een premaster gaat volgen aan de Bètafaculteit is het behalen van de Engelse Taaltest verplicht. De overige toelatingseisen kunnen verschillen per premasteropleiding. Meer informatie over de premasters van de Faculteit der Bètawetenschappen vind je hier: Premasters Bèta.  
Faculteit der Sociale Wetenschappen
De Faculteit Sociale Wetenschappen heeft 'blended' premasterprogramma's, die maken dat je een premaster kunt volgen naast je baan. Het onderwijs voor deze premasters wordt gedeeltelijk online aangeboden en de colleges vinden plaats op een vaste dag in de week (vrijdag).
Meer informatie over de premasters van Sociale Wetenschappen: Premasters FSW

Je kunt maar één keer deelnemen aan de premaster.
Als premasterstudent kun je alleen per 1 september instromen (afgezien van de premasters van SBE en het schakeltraject van Rechten) en het programma moet vóór 1 september het jaar daarop succesvol zijn afgerond. Lukt dit niet? Dan kun je niet verder gaan met je studie: je kunt niet doorstromen naar de master maar er ook niet voor kiezen het programma helemaal over te doen.

Volg onderstaand stappenplan om je aan te melden voor het premastertraject. Let hierbij goed op alle deadlines.

Aanmelden voor een premaster

Collegejaar 2020-2021

De premasters hebben een aanmelddeadline in Studielink van 31 mei 2020 (aanmelden voor het premasterassessment moet voor 15 juni 2020). Je hebt vervolgens tot 31 augustus om aan alle vooropleidingseisen te voldoen en je inschrijving te voltooien. 


Faculteit Rechten
De inschrijfprocedure voor het schakelprogramma van Rechten verloopt via de Open Universiteit. Aanmelden voor dit programma kan het hele jaar door. De betaling van het collegegeld verloopt via de OU en voor de kopcursussen gaat dit via het contractonderwijs van de faculteit. Geïnteresseerden voor dit Rechten-traject hoeven niet verder te lezen op deze pagina.

De kosten voor collegejaar 2020-2021 vind je op de pagina collegegeld.

Kosten premasterassessment
De kosten voor deelname aan het assessment zijn in collegejaar 2019-2020 € 110. Na aanmelding restitueren we die kosten niet, ook niet als je later besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding, of als blijkt dat je niet toelaatbaar bent. Zonder betaling van het assessment kun je niet starten met de opleiding. 

Zie de deadlines hierboven!

Meld je je voor de eerste keer aan in Studielink? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt.

Waar moet je verder op letten?
 • Vul een actueel e-mailadres in bij Studielink want je ontvangt daarop de belangrijke informatie over de voortgang van je inschrijving.
 • Vul de gevolgde vooropleiding in op basis waarvan je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze. Welke vooropleiding vereist is voor jouw opleiding vind je op de betreffende opleidingspagina in het opleidingenoverzicht. 
 • Kies onder Soort opleiding voor 'bachelor- of andere niet master opleiding'. De premasteropleidingen herken je vervolgens aan (premaster) als achtervoegsel.
 • Vul ook meteen je betaalgegevens in zodat de hoogte van het collegegeld berekend kan worden, dat duurt namelijk een paar dagen. Dit betekent niet dat je ook meteen moet betalen! Dat kan nog tot 31 augustus 2020 / 31 januari 2021 (School of Business and Economics).
 • Wees je ervan bewust dat je een heel jaar moet wachten met studeren aan de VU als je inschrijving niet afgerond is op 31 augustus 2020 / 31 januari 2021 (SBE). Je kunt dan pas per 1 september / 1 februari het jaar daarop instromen.

Na je aanmelding ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail inloggegevens voor de studentenportal VUnet. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via ucit-servicedesk@vu.nl of 020 - 598 0000.

Geef je ook op voor het premasterassessment zodra dit mogelijk is. Meer informatie hierover lees je hieronder bij 'premasterassessment'. Je vindt hier ook een instructiefilm. Je moet daarvoor voorkeursdata opgeven; deze kun je achteraf niet meer wijzigen dus plan dit zorgvuldig. Regel ook zo snel mogelijk de betaling voor deelname aan het premasterassessment. Na aanmelding restitueren we die kosten niet: niet als je besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding, maar ook niet als je later toch niet toelaatbaar blijkt (controleer dit van tevoren dus goed zelf!). Zonder betaling van het assessment kunt je niet starten met de opleiding.

Wil je op basis van een functiebeperking aanspraak maken op extra tijd? Dan mag je je alleen aanmelden voor een ochtendsessie. We vragen je om op de dag van het assessment een medische verklaring te laten zien.

Rond je aanmelding verder af door de vragen te beantwoorden en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. Je documenten alleen uploaden volstaat overigens niet voor je inschrijving: zie stap 4.


Log in op VUnet       
 

Aanmelden voor het premasterassessment
Dit gaat als volgt:
1. Ga naar VUnet
2. Open op de app Aanmelding afronden
3. Kies de juiste aanmelding en open Studiespecifieke vragen
4. Klik op Wijzigen
5. Je ziet de antwoorden die je al eerder hebt ingevuld en de mogelijkheid om je op te geven voor het assessment
6. Geef je op voor het assessment (data en locatie). LET OP: Wanneer je je eenmaal hebt opgegeven voor een bepaalde datum/bepaald tijdstip kun je dit niet meer wijzigen. Plan dit dus goed!
7. Klik helemaal onder aan de pagina op Bevestigen om je aanmelding te verzenden

Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in VUnet.

Je ontvangt bericht van Studielink zodra de toelating is verwerkt. Het is verstandig om alvast op de opleidingspagina na te gaan of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de toelatingscommissie op te nemen als je vragen hebt. 

Opleidingenoverzicht (hier vind je contactgegevens per opleiding)

Deadline 31 augustus 2020 of 31 januari 2021 (School of Business and Economics).

Ontvang je per e-mail bericht van de VU of Studielink dat er documenten ontbreken voor je inschrijving? Lees deze berichten goed door en lever de gevraagde documenten zo snel mogelijk in. Zonder de juiste documenten kun je namelijk niet worden ingeschreven. Als je bericht krijgt dat je een bewijs van het behalen van je diploma moet inleveren, kun je twee dingen doen:

 • Log met je DigiD in op www.mijndiplomas.nl en download een digitaal uittreksel uit het diplomaregister. Lever deze zo snel mogelijk in bij de Studentenbalie, dat kan per mail.
 • Stuur een gewaarmerkte kopie van je diploma op naar de Studentenbalie (of kom langs en lever hem in; opsturen is op eigen risico). Dit kan niet per mail.

Heb je jouw diploma al wel behaald, maar het document nog niet in bezit? Dan kun je een afstudeerverklaring inleveren. Dit is een verklaring ondertekend door degene die hiertoe bevoegd is, met daarop de datum van afgifte, de behaalde graad en de officiële datum van afstuderen. De originele verklaring (geen kopie) mag per post of bij de Studentenbalie ingeleverd worden. 

Als we de documenten niet op tijd hebben ontvangen moet je een heel jaar wachten met studeren aan de VU, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt.

Vereiste documenten (dit verschilt per student; houd je mail in de gaten om te zien wat jij moet inleveren)
 • gewaarmerkte kopie van het diploma van de vooropleiding waarmee je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze of een digitaal uittreksel uit het diplomaregister (www.mijndiplomas.nl)
 • kopie van je paspoort of geldige verblijfsvergunning (eventueel ook dat van je partner), uploaden in VUnet

Je kunt de documenten inleveren bij de Studentenbalie in het Servicecentrum (centrale hal van het hoofdgebouw)  of opsturen naar het volgende adres:
Studie- en Studentadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Wat verder belangrijk is om te weten:
Documenten die je ten behoeve van je inschrijving bij de Studie- en Studentadministratie of Studentenbalie hebt ingeleverd, worden niet geretourneerd.
Wat is een gewaarmerkte kopie van een diploma?
Het waarmerk is een (getekende) verklaring op een kopie van het diploma, dat de kopie exact overeenkomt met het originele diploma. Een bevoegde instantie zet dan een stempel, een handtekening en een datum op de kopie waaruit dit blijkt. Je dient het originele diploma te laten zien als je een kopie ervan wil laten waarmerken. Het waarmerken kan gebeuren door:
  - de school/instelling waar je het diploma hebt behaald
  - de Studentenbalie van de VU, als je bij de VU gaat studeren. Je neemt dan zelf je diploma en een kopie van je diploma mee. Bij de Studentenbalie wordt de kopie vervolgens gewaarmerkt.
Je hoeft de uitslag van de GMAT (dit geldt voor SBE) niet zelf op te sturen naar de VU; dit gaat rechtstreeks.

Deadline 31 augustus 2020 of 31 januari 2021 (School of Business and Economics).

Zorg dat je de premastervergoeding voor de deadline betaalt, want anders word je niet ingeschreven en kun je niet met je opleiding starten. Heb je in Studielink bij het invoeren van je betaalgegevens gekozen voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je To do lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur.

LET OP de bevestiging van de machtiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet! Afschrijving van de (eerste) termijn vindt pas eind september/eind maart plaats.

Meer over de betaling van de premastervergoeding lees je op de pagina betaling collegegeld.

De premastervergoediging wordt niet gerestitueerd als je je inschrijving na 31 augustus 2020 of 31 januari 2021 (SBE) annuleert.empty

Deadline 31 augustus 2020 of 31 januari 2021 (School of Business and Economics).

Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven!

Binnen 4 weken na dit inschrijvingsbericht van Studielink ontvang je een officieel Bewijs van Inschrijving op je correspondentieadres. Je ontvangt ook binnen 4 weken je collegekaart, onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geupload in VUnet. De eisen waaraan deze pasfoto moet voldoen vind je in VUnet.

LET OP het in bezit hebben van deze twee documenten is geen vereiste om colleges te kunnen volgen. Wel vereist hiervoor is de status ‘ingeschreven’ in Studielink (dit kun je zelf controleren). Om je te kunnen identificeren bij een tentamen kun je behalve een collegekaart ook een papieren Verklaring van Inschrijving (te allen tijde te verkrijgen bij de Studentenbalie) in combinatie met een identiteitsbewijs tonen.


Goed om rekening mee te houden tot slot:
 • Je kunt je niet met terugwerkende kracht inschrijven. Dus is je inschrijving niet volledig afgerond op 31 augustus 2020 of 31 januari 2021 (SBE), dan kun je niet per 1 september of 1 februari starten met de opleiding.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, voor wat betreft onterecht ontvangen studiefinanciering en boete voor OV.

 

Premasterassessment

Om aan een premaster te beginnen moet je eerst het premasterassessment doen (uitzonderingen zijn de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Godgeleerdheid, Bètawetenschappen en de School of Business and Economics). Dit geldt alleen als je als vooropleiding een Nederlandse hbo-bachelor hebt; heb je een wo-diploma of een buitenlands diploma, dan hoef je geen assessment te doen.

Of je een premasterassessment moet doen hangt af van bij welke faculteit je een opleiding wilt gaan volgen. Voor de volgende premasters geldt een assessment:

Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen   
Faculteit der Sociale Wetenschappen   
Faculteit der Geesteswetenschappen
- Bewegingswetenschappen
- Beleid, Communicatie en Organisatie
- Communicatie- en Informatiewetenschappen   
- Pedagogische Wetenschappen
- Bestuurskunde
- Erfgoedstudies

- Communicatiewetenschappen    
- History

- Culture, Organization and Management
- Kunst- en Cultuurwetenschappen

- Political Science
- Letterkunde

- Social and Cultural Anthropology
- Taalwetenschappen

- Sociologie


Als je een premasterassessment moet doen, is de uitslag hiervan bindend. Dit betekent dat je een bepaalde score dient te behalen op één of meerdere onderdelen om toegelaten te worden tot de premaster. De faculteit bepaalt de voorwaarden voor het behalen van het assessment.

Klik hieronder op je faculteit/opleiding om de bindende onderdelen te zien.

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (bewegingswetenschappen)
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (pedagogische wetenschappen)
Faculteit der Geesteswetenschappen
Faculteit der Sociale Wetenschappen


Je kunt je aanmelden in VUnet onder 'aanmelding afronden' bij 'studiespecifieke vragen' zodra de aanmelding voor het premasterassessment open gaat in VUnet. In 2019 zijn de premasterassessments gepland op de volgende dagen:

Datum premasterassessment
Ochtendsessie
Middagsessie
Zaterdag 1 juni 2019
-
14.00 - 18.00
Zaterdag 22 juni 2019 (VOL)
9.00 - 13.00
-
Zaterdag 6 juli 2019
9.00 - 13.00
14.00 - 18.00
Zaterdag 20 juli 2019
9.00 - 13.00
14.00 - 18.00
Zaterdag 3 augustus 2019
9.00 - 13.00
-

Studenten die op basis van een functiebeperking (zoals dyslexie) gebruik willen maken van extra tijd kunnen zich alleen opgeven voor de ochtendsessie (9.00-13.00). Je krijgt dan maximaal tien minuten extra tijd per onderdeel en maximaal 30 minuten extra tijd in totaal. Als je aanspraak wilt maken op extra tijd, dan dien je een medische verklaring mee te nemen en vooraf te tonen aan de surveillant.

In VUnet geef je twee voorkeursmomenten op. Wanneer je je eenmaal hebt opgegeven voor je voorkeurssessies, kun je dit niet meer wijzigen. Plan dit dus goed en houd beide momenten vrij!

Na aanmelding restitueren we de kosten voor het premasterassessment niet als je besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding, en ook niet als je later toch niet toelaatbaar blijkt (controleer dit van tevoren dus goed zelf!).

De afnames van het premasterassessment vinden plaats in de TenT op de VU-campus. Iedere deelnemer maakt de testonderdelen individueel achter een eigen computer. Vooraf wordt een korte computerinstructie gegeven. Je hebt niets nodig (ook is gebruik van een rekenmachine niet toegestaan), behalve een geldig identiteitsbewijs en een hardcopy print van de uitnodiging. Voor potlood en papier wordt gezorgd. 

Plattegrond VU campus


Het premasterassessment is een digitale test die bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen krijg je een aantal van deze onderdelen. In principe wordt géén vrijstelling gegeven voor een of meer onderdelen. De test vindt plaats op één dagdeel en duurt in totaal maximaal vier uur. Hieronder volgen de onderdelen:

Cognitieve capaciteitentest
De cognitieve capaciteitentest bestaat uit meerkeuzevragen die je moet oplossen met behulp van logisch redeneren of verbale en numerieke capaciteiten.
Duur: 35 minuten + instructietijd

Tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal 
Dit onderdeel is gericht op het begrijpen van een Engelstalige tekst. Je krijgt vier Engelse teksten/artikelen voorgelegd, waarover je een aantal meerkeuzevragen moet beantwoorden.
Duur: 35 minuten + instructietijd

Toets gericht op rekenkundige vaardigheden en wiskunde/statistiek 
Dit onderdeel is gericht op je rekenkundige vaardigheden, wiskunde en statistiek. Het rekenkundige onderdeel is afhankelijk van de gekozen (pre)masteropleiding.
Duur: 40 - 60 minuten + instructietijd

De bèta-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

 • Opleidingen Bewegingswetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)

De gamma-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

 • Faculteit Sociale Wetenschappen
 • De opleiding Pedagogische wetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
 • Faculteit Geesteswetenschappen

Wetenschappelijke casus
Je krijgt een aantal Nederlandse teksten voorgelegd, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het gaat er dan vooral om te kijken of je in staat bent te analyseren, logisch te kunnen redeneren, onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en verbanden te leggen.
Duur: 50 minuten + instructietijd

Tekstbegrip en leesvaardigheid Nederlandse taal
De schrijfvaardigheidstoets bestaat uit een aantal stukken tekst, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je inzicht hebt in basisprincipes die worden toegepast bij het schrijven van een tekst. Het gaat daarbij om onder andere: alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumentatie en conclusie.
Duur: 30 minuten + instructietijd 

Onderdelen per faculteit

Een specifieke voorbereiding op het premasterassessment is niet nodig. Als je je toch wilt voorbereiden dan kun je bepaalde wiskundeboeken doornemen of enkele Engelstalige artikelen lezen. Je kunt ook het document ‘Inhoud en voorbeeld VU premasterassessment’ doornemen om een beeld te krijgen van de inhoud van de afzonderlijke onderdelen en het soort vragen. 

Ook kun je je voorbereiden via de NOA app (android). In deze app kun je oefenen met verschillende capaciteitentests. De app is te downloaden in de Google Play Store, zoek naar ‘NOA app’. Of klik hier.

Voorbereidingstips rekenkundige vaardigheden en wiskunde
Heb je geen rekenkundige vaardigheden en wiskunde op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan de middelbare school boeken op vwo-niveau die de aangegeven onderwerpen behandelen te raadplegen (zoals Getal en Ruimte). Zie ook het voorbeeldassessment met daarin aangeraden boeken.

Voorbereidingstips tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal
Heb je geen tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan zoveel mogelijk Engelse teksten en artikelen uit kranten en boeken te lezen. Je kunt ook de tekst Engels en de vragen erover uit het voorbeeldassessment maken.

 

Je ontvangt de uitslag binnen vier tot zes weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een mail met een rapportage van jouw resultaten. Voor vragen hierover kun je bij de toelatingsafdeling van jouw faculteit terecht. Omdat de uitslag bindend is, geeft enkel een positieve uitslag toegang tot het premastertraject. Een uitslag van het premasterassessment voor collegejaar 2019-2020, afgelegd in de zomer van 2019, geeft slechts toegang tot het premastertraject van collegejaar 2019-2020.

Voor wie is deelname aan het premasterassessment verplicht?
Het assessment is verplicht als je met je hbo-bachelordiploma een masteropleiding aan de VU wilt gaan doen aan één van de volgende faculteiten:
- Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW)
- Faculeit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) voor de opleidingen pedagogische wetenschappen en bewegingswetenschappen.
- Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)
Als je een opleiding wilt doen aan een andere faculteit, is het assessment niet nodig. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van jouw opleiding.

Waarom een premasterassessment?
Enerzijds geeft het informatie aan studenten: om je een beeld te kunnen vormen van de voor de WO-master benodigde competenties en vaardigheden. Tevens om inzicht te krijgen in je eigen competenties en vaardigheden en om voor jezelf na te gaan of je voldoende affiniteit hebt met een wetenschappelijke opleiding. Anderzijds is het nuttig voor de opleiding om inzicht te krijgen in de capaciteiten van de aankomend student. Hierop wordt het toelatingsadvies gebaseerd. Dit advies is bindend.

Waarom is de uitslag van het assessment bindend voor de toelating?
Bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen is de uitslag bijvoorbeeld bindend voor je toelating tot de opleiding, omdat er bij de masteropleidingen van deze faculteit een brede instroom is met studenten met een verschillend niveau in kennis en vaardigheden, doordat de faculteit geen eisen stelt aan het type hbo-opleiding zoals andere faculteiten dat wel doen. De ervaring was dat in het eerste jaar daarom veel studenten uitvallen. Een tweede voorbeeld: bij Pedagogische wetenschappen (van de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen) is gebleken dat voor veel studenten met name statistiek een groot struikelblok is in de studie; daarom wordt bij Pedagogische wetenschappen het assessment ook bindend gebruikt.

Zijn er vrijstellingen mogelijk voor één of meer onderdelen van het assessment?
Nee, dit is niet mogelijk.


In VUnet heb ik twee voorkeursdata opgegeven. Voor welke datum word ik uitgenodigd?
Je moet beide data vrijhouden, tot je door ons bent uitgenodigd voor een van beide opties. Zodra je de uitnodiging hebt ontvangen weet je dus wanneer je definitief kunt deelnemen. Plan dit dus goed en houd beide voorkeursdata vrij in je agenda! We raden je aan de vroegst mogelijke data te kiezen. Zo krijg je ook ruim op tijd je uitslag en weet je sneller of je met de premaster kunt beginnen.


Ik kan maar op één datum, wat moet ik doen?
We willen graag dat je je voor twee verschillende sessies opgeeft, omdat een sessie vol kan raken en we je dan op het moment van tweede keuze kunnen indelen. Kun je door omstandigheden echt maar op één moment? Geef dan dit moment als eerste en tweede voorkeur op en laat dit ons weten via studentenbalie@vu.nl. Vakantie geldt niet als een bijzondere omstandigheid.


Uit welke onderdelen bestaat het premasterassessment?

Zie de informatie hierboven of bekijk het schema met de Onderdelen per faculteit

Als je je voor meer dan één opleiding hebt aangemeld en je hebt het assessment gedaan, kun je je dan later nog bij een andere opleiding inschrijven?
Dat hangt er van af bij welke opleiding je wilt deelnemen, want het assessment is niet voor alle opleidingen gelijk en elke opleiding hanteert eigen normen bij de uitslag van het assessment. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl.

Als ik deelneem aan het FSW-assessment, maar mij uiteindelijk toch bij bv. Geesteswetenschappen ga inschrijven, geldt de uitslag voor toelating dan ook bij Geesteswetenschappen?
De inhoud van het assessment verschilt per opleiding. Je kunt dus niet zonder meer het assessment doen voor de ene faculteit en je voor een andere faculteit inschrijven. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl.

Ik ben de periode dat het assessment wordt gehouden in het buitenland in verband met een stage, kan ik dan wel deelnemen aan het assessment?
Verblijf in het buitenland is geen geldige reden om het assessment niet te kunnen maken. Er zijn veel gelegenheden voor het afleggen van het assessment tussen juni en augustus, om in te kunnen stromen in de premaster moet je het assessment op één van de aangeboden data afleggen.

Als je alleen je hbo-propedeuse hebt, kan je dan deelnemen aan het assessment?

Nee. Een premaster bij de VU is alleen toegankelijk voor studenten met een hbo- getuigschrift (bachelordiploma) van 240 ECTS en een (voldoende) afgelegd assessment.

Als ik zak voor het assessment, kan ik dan een herkansing doen?
Er is er geen herkansingmogelijkheid binnen 1 jaar. Het volgende jaar moet je opnieuw een assessment afleggen. 

Hoeveel keer mag je deelnemen aan een assessment?
Slechts 1 keer per jaar. Het volgende jaar kun je opnieuw het assessment afleggen, mocht je het de eerste keer niet gehaald hebben.

Hoelang blijft een succesvol afgelegd assessment geldig?
De uitslag van het premasterassessment is geldig tot 1 september 2019; dus voor instroom in het studiejaar 2019-2020. De uitslag van het premasterassessment meenemen naar een ander studiejaar is niet mogelijk.

Wat voor soort vragen zitten er in het onderdeel rekenkundige vaardigheden van het assessment?
Meerkeuzevragen, net als bij de andere onderdelen.

Mag je een rekenmachine gebruiken bij het onderdeel Wiskunde en Statistiek?
Nee, je mag geen rekenmachine gebruiken bij het maken van de opgaven. Je krijgt kladpapier en potlood om de opgaven uit te werken. De opgaven zijn zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt.

Als je geen wiskunde op het hbo hebt gehad, moet je deze kennis dan inhalen?
De ingangseis is dat je wiskunde beheerst op eindexamen vwo-niveau. Als je inschat dat je te weinig kennis van wiskunde hebt, kun je je voorbereiden door wiskundeboeken na te slaan.

Zijn er oefenopgaven van wiskunde beschikbaar?
Nee, deze zijn niet beschikbaar, omdat het onderdeel rekenkundige vaardigheden een steekproef van opgaven bevat. Oefenopgaven zouden dan verkeerde verwachtingen kunnen wekken.

Wanneer krijg ik de uitslag?
Je ontvangt de uitslag binnen vier tot zes weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een mail met een rapportage van jouw resultaten. Wil je zo vroeg mogelijk weten waar je aan toe bent, plan dan het assessment zo vroeg mogelijk in de zomer en geef je niet op voor de laatste sessie. De uitslag van deze sessie krijg je namelijk uiterlijk 31 augustus.

Ik ben al uitgenodigd voor het premasterassessment, maar ga toch niet deelnemen. Krijg ik de betaalde €110 terug?
Nee, we restitueren dit bedrag niet, ongeacht de reden van niet deelnemen. Als je je aanmeldt voor het assessment en je deelname bevestigt via VUnet, gaan we er van uit dat je deelneemt.

Ik heb gehoord dat studenten binnenkort niet meer hoeven te betalen voor toelatingstoetsen. Geldt dat ook voor het premasterassessment?
Deze regel geldt niet voor het premasterassessment. De premaster is namelijk geen bekostigde opleiding en daarom mag de VU kosten heffen voor de toelatingstoets.


Contact

Vrije Universiteit Amsterdam
Studie- en Studentadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

020-5985020 (maandag t/m vrijdag van 10:30-12:30 en van 14:00-17:00)
studentenbalie@vu.nl

;