Aanmelden met een Hbo bachelordiploma

Hoe meld ik me aan?

Als hbo-bachelorstudent kun je doorstromen naar een één- of tweejarige master aan de VU. Het Hoger Beroeps Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderwijs verschillen echter in een aantal opzichten van elkaar. Studeren aan een universiteit vraagt om een analytisch denkvermogen en legt de nadruk op onderzoek. Een hbo-opleiding is over het algemeen meer gericht op de praktijk. Een hbo-opleiding sluit daarom niet naadloos aan op een universitaire master. Om kennis en vaardigheden op het vereiste niveau te brengen voor de start van een universitaire master is het vaak nodig om een aanvullend programma (premaster programma) te volgen aan de universiteit.

Met een hbo-bachelordiploma moet je meestal eerst een premaster of bachelortraject volgen, alvorens te kunnen starten met de (aansluitende) masteropleiding. Kijk op de opleidingspagina van jouw masteropleiding voor de toelatingsmogelijkheden met een hbo-bachelor.

Drie instroommogelijkheden

Overweeg je een master aan de VU te gaan volgen? Dan heb je drie instroommogelijkheden:

Je volgt een schakeltraject, oftewel premaster, van meestal 30 studiepunten.

Je volgt eerst vakken binnen de bacheloropleiding. Afhankelijk van je vooropleiding kun je hiervoor een aantal vrijstellingen krijgen.

Bij enkele masters kun je direct instromen in de master als je de juiste vooropleiding hebt gevolgd. Meld je dan aan volgens de reguliere aanmeldprocedure voor masteropleidingen.

Welke mogelijkheden zijn er met jouw vooropleiding?

Wil je weten welke mogelijkheden je met jouw vooropleiding hebt? Kijk dan bij de masteropleiding voor meer informatie over de toelatingsmogelijkheden. Neem contact op met de voorlichter van jouw masteropleiding naar keuze als je nog vragen hebt.

Ook studenten met een bachelor in het Hoger Laboratorium Onderwijs kunnen doorstromen naar een master bij de VU. Bekijk alle mogelijkheden voor HLO-studenten.

Contact

Vrije Universiteit Amsterdam
Studie- en Studentadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

020-5985020 (maandag t/m vrijdag van 10:30-12:30 en van 14:00-17:00)
studentenbalie@vu.nl

;