Premaster

Doorstromen na het hbo
This information is relevant for Dutch students. International students follow a different application procedure.

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen.

Veel faculteiten bieden een standaard premastertraject aan van 30 EC voor studenten met een passende hbo-vooropleiding. Je kunt dan in collegejaar 2017-2018 het premastertraject volgen om in september 2018 met de bijbehorende masteropleiding te beginnen. Wil je meer informatie over de specifieke inhoud van de verschillende trajecten per opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina van jouw master.

FEWEB en Rechten (let op: dit gaat over het huidige collegejaar)
Het premastertraject voor de opleidingen van de faculteiten der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FEWEB) en Rechtsgeleerdheid wijkt af van de overige premasters. Om in februari 2017 te kunnen starten met een van de premasterprogramma's van FEWEB dien je te beschikken over een voldoende score op de GMAT en een uiterlijk op 31 januari 2017 afgeronde hbo-bachelor. Meer informatie vind je op onderstaande pagina’s.

Premastertraject FEWEB
Premastertraject Rechten

Let op! Je kunt maar één keer deelnemen aan de premaster
Als premasterstudent kun je alleen per 1 september instromen (afgezien van de premasters van FEWEB en het schakeltraject van Rechten, zie kader bovenaan) en het programma moet vóór 1 september het jaar daarop succesvol zijn afgerond. Lukt dit niet? Dan kun je niet verder gaan met je studie: je kunt niet doorstromen naar de master maar er ook niet voor kiezen het programma helemaal over te doen.

Volg onderstaand stappenplan om je aan te melden voor het premastertraject. Let hierbij goed op alle deadlines.

Aanmelden voor een premaster

Collegejaar 2017-2018

Vanaf 1 oktober 2016 kun je je aanmelden voor een premaster voor collegejaar 2017-2018. 

FaculteitenDeadline aanmelden premaster in StudielinkDeadline aanmelden assessmentStartdatum
Examendatum op diploma vooropleiding
- Aard- en Levenswetenschappen
- Exacte Wetenschappen
- Sociale Wetenschappen
- Geesteswetenschappen
- Gedrags- en Bewegingswetenschappen
- Godgeleerdheid
31 mei 2017 
31 mei 20171 sept 2017Datum vóór 1 september 2017
- Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde* 31 januari 2017 (inschrijving volledig afgerond op deze datum)
GMAT1 feb 2017Datum vóór 1 februari 2017

* Meer informatie over aanmelden voor de premasters van van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FEWEB) lees je hier.

Faculteit Rechten
De inschrijfprocedure voor het schakelprogramma van Rechten (OU) verloopt niet via Studielink maar via de Open Universiteit. Aanmelden voor dit programma kan het hele jaar door. De betaling van het collegegeld verloopt via de OU en voor de kopcursussen gaat dit via het contractonderwijs van de faculteit (zie Kopcursussen schakeltraject HBO-Rechten). Geïnteresseerden voor dit Rechten-traject hoeven dus niet verder te lezen op deze pagina.

De kosten voor collegejaar 2017-2018 vind je op de pagina collegegeld.

Kosten premasterassessment
De kosten voor deelname aan het assessment zijn in collegejaar 2017-2018 € 110. Na aanmelding restitueren we die kosten niet, ook niet als je later besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding. Zonder betaling van het assessment kun je niet starten met de opleiding. 

Zie de deadlines hierboven!

Meld je je voor de eerste keer aan in Studielink? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt.

Waar moet je verder op letten?
 • Vul een actueel e-mailadres in bij Studielink want je ontvangt daarop de belangrijke informatie over de voortgang van je inschrijving.
 • Vul de gevolgde vooropleiding in op basis waarvan je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze. Welke vooropleiding vereist is voor jouw opleiding vind je op de betreffende opleidingspagina in het opleidingenoverzicht. 
 • Kies onder Soort opleiding voor 'bachelor- of andere niet master opleiding'. De premasteropleidingen herken je vervolgens aan (premaster) als achtervoegsel.
 • Vul ook meteen je betaalgegevens in zodat de hoogte van het collegegeld berekend kan worden, dat duurt namelijk een paar dagen. Dit betekent niet dat je ook meteen moet betalen! Dat kan nog tot 31 augustus 2017 / 31 januari 2017 (FEWEB).
 • Wees je ervan bewust dat je een heel jaar moet wachten met studeren aan de VU als je inschrijving niet afgerond is op 31 augustus 2017 / 31 januari 2017 (FEWEB). Je kunt dan pas per 1 september / 1 februari het jaar daarop instromen.

Na je aanmelding ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail inloggegevens voor de studentenportal VUnet. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via ucit-servicedesk@vu.nl of 020 - 598 0000.

Geef je ook op voor het premasterassessment. Je moet daarvoor voorkeursdata opgeven; deze kun je achteraf niet meer wijzigen dus plan dit zorgvuldig. Regel ook zo snel mogelijk de betaling voor deelname aan het premasterassessment. Na aanmelding restitueren we die kosten niet: niet als je besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding, maar ook niet als je later toch niet toelaatbaar blijkt (controleer dit van tevoren dus goed zelf!). Zonder betaling van het assessment kunt je niet starten met de opleiding.

Wil je op basis van een dyslexieverklaring aanspraak maken op extra tijd? Dan mag je je alleen aanmelden voor een ochtendsessie.

Rond je aanmelding verder af door de vragen te beantwoorden en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. Je documenten alleen uploaden volstaat overigens niet voor je inschrijving: zie stap 3. 


Log in op VUnet       
 

Aanmelden voor het premasterassessment
Dit gaat als volgt:
1. Ga naar VUnet
2. Open op de app Aanmelding afronden
3. Kies de juiste aanmelding en open Studiespecifieke vragen
4. Klik op Wijzigen
5. Je ziet de antwoorden die je al eerder hebt ingevuld en de mogelijkheid om je op te geven voor het assessment
6. Geef je op voor het assessment (data en locatie). LET OP: Wanneer je je eenmaal hebt opgegeven voor een bepaalde datum/bepaald tijdstip kun je dit niet meer wijzigen. Plan dit dus goed!
7. Klik helemaal onder aan de pagina op Bevestigen om je aanmelding te verzenden

Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in VUnet.

Je ontvangt bericht van Studielink zodra de examencommissie van de desbetreffende opleiding een toelatingsverklaring heeft afgegeven. Het is verstandig om alvast op de opleidingspagina na te gaan of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de examencommissie op te nemen als je vragen hebt. 

Opleidingenoverzicht (hier vind je contactgegevens per opleiding)

Deadline 31 augustus 2017 of 31 januari 2017 (FEWEB).

Ontvang je per e-mail bericht van de VU of Studielink dat er documenten ontbreken voor je inschrijving? Lees deze berichten goed door en lever de gevraagde documenten zo snel mogelijk in. Zonder de juiste documenten kun je namelijk niet worden ingeschreven. Als je bericht krijgt dat je een bewijs van het behalen van je diploma moet inleveren, kun je twee dingen doen:

 • Log met je DigiD in op www.mijndiplomas.nl en download een digitaal uittreksel uit het diplomaregister. Lever deze zo snel mogelijk in bij de Studentenbalie, dat kan per mail.
 • Stuur een gewaarmerkte kopie van je diploma op naar de Centrale Studentenbalie (of kom langs en lever hem in; opsturen is op eigen risico). Dit kan niet per mail.

Als we de documenten niet op tijd hebben ontvangen moet je een heel jaar wachten met studeren aan de VU, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt.

Vereiste documenten (dit verschilt per student; houd je mail in de gaten om te zien wat jij moet inleveren)
 • gewaarmerkte kopie van het diploma van de vooropleiding waarmee je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze of een digitaal uittreksel uit het diplomaregister (www.mijndiplomas.nl)
 • kopie van je paspoort of geldige verblijfsvergunning (eventueel ook dat van je partner), uploaden in VUnet
 • uittreksel uit de BRP (Basisregistratie Personen)


Je kunt de documenten inleveren bij de Studentenbalie in het Servicecentrum (centrale hal van het hoofdgebouw)  of opsturen naar het volgende adres:

Centrale Studentenadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Wat verder belangrijk is om te weten:
Documenten die je ten behoeve van je inschrijving bij de Centrale Studentenadministratie of Studentenbalie hebt ingeleverd, worden niet geretourneerd.
Je hoeft de uitslag van de GMAT (dit geldt voor FEWEB) niet zelf op te sturen naar de VU; dit gaat rechtstreeks.

Deadline 31 augustus 2017 of 31 januari 2017 (FEWEB).

Zorg dat je de premastervergoeding voor de deadline betaalt, want anders word je niet ingeschreven en kun je niet met je opleiding starten. Heb je in Studielink bij het invoeren van je betaalgegevens gekozen voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je To do lijst verschijnt. Dit duurt doorgaans een paar dagen.

LET OP de bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet! Afschrijving van de (eerste) termijn vindt pas eind september/eind maart plaats.

Betaling collegegeld

Deadline 31 augustus 2017 of 31 januari 2017 (FEWEB).

Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven!

2 tot 4 weken na dit inschrijvingsbericht van Studielink ontvang je een officieel Bewijs van Inschrijving op je correspondentieadres. Je ontvangt ook binnen 4 weken je collegekaart, onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geupload in VUnet (onder Home/ Mijn Studiegegevens). De eisen waaraan deze pasfoto moet voldoen vind je door in VUnet te zoeken op foto uploaden.

LET OP het in bezit hebben van deze twee documenten is geen vereiste om colleges te kunnen volgen. Wel vereist hiervoor is de status ‘ingeschreven’ in Studielink (dit kun je zelf controleren). Om je te kunnen identificeren bij een tentamen kun je behalve een collegekaart ook een papieren Bewijs van Inschrijving (te allen tijde te verkrijgen bij de Centrale Studentenbalie) in combinatie met een identiteitsbewijs tonen.


Goed om rekening mee te houden tot slot:
 • Je kunt je niet met terugwerkende kracht inschrijven. Dus is je inschrijving niet volledig afgerond op 31 augustus 2017 of 31 januari 2017 (FEWEB), dan kun je niet per 1 september of 1 februari starten met de opleiding.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, voor wat betreft onterecht ontvangen studiefinanciering en boete voor OV.
 • Eventuele studieresultaten die behaald zijn in de periode dat je niet stond ingeschreven, tellen niet mee.

 

Premasterassessment

Om aan een premaster te beginnen moet je eerst het premasterassessment doen (voor opleidingen bij de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde hoef je geen assessment te doen maar dien je de GMAT te hebben gehaald, voor opleidingen bij de faculteit Rechtsgeleerdheid hoef je ook geen assessment af te leggen). Dit geldt alleen als je als vooropleiding een Nederlandse hbo-bachelor hebt; heb je een wo-diploma of een buitenlands diploma, dan hoef je geen assessment te doen.

Voor sommige opleidingen/faculteiten is het assessment bindend en voor andere niet.

Veelgestelde vragen over het premasterassessment

Bindend assessment
Bindend betekent dat je een bepaalde score dient te behalen op één of meerdere onderdelen om toegelaten te worden tot de premaster. De faculteit bepaalt de voorwaarden voor het behalen van het assessment.
Bewegingswetenschappen (Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
Faculteit der Geesteswetenschappen (Voorheen Letteren en Wijsbegeerte)
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Pedagogische Wetenschappen (Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen)

Niet-bindend assessment
Bij de volgende faculteiten die het assessment hebben ingesteld heeft de uitslag geen consequenties voor toelating. Deze wordt alleen gebruikt om een individueel opleidingsplan vast te stellen.

Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
Faculteit der Exacte Wetenschappen
Faculteit der Godgeleerdheid

 

Er zijn verschillende data waarop het assessment wordt afgenomen. Per datum is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

 • 20 mei 2017 (middag)
 • 10 juni 2017 (ochtend en middag)
 • 1 juli 2017 (ochtend en middag)
 • 22 juli 2017 (ochtend en middag)
 • 12 augustus 17 (ochtend)

Vanaf half januari kun je je opgeven voor het premasterassessment. Zodra deze mogelijkheid in VUnet beschikbaar komt, krijg je hierover bericht.

Studenten met een dyslexieverklaring kunnen zich alleen opgeven voor de ochtendsessie. Wanneer je je eenmaal hebt opgegeven voor een bepaalde sessie kun je dit niet meer wijzigen. Plan dit dus goed!

Alle afnames van het premasterassessment vinden plaats in de TenT op de VU-campus. Iedere deelnemer maakt de testonderdelen individueel achter een eigen computer. Vooraf wordt een korte computerinstructie gegeven. Je hebt niets nodig (ook geen rekenmachine), behalve een geldig identiteitsbewijs en een print van de uitnodiging. Voor potlood en papier wordt gezorgd. 

Plattegrond VU campus


Het premasterassessment is een digitale test die bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen krijg je een aantal van deze onderdelen. In principe wordt géén vrijstelling gegeven voor een of meer onderdelen. De test vindt plaats op één dagdeel en duurt in totaal maximaal vier uur. Hieronder volgen de onderdelen:

Cognitieve capaciteitentest
De cognitieve capaciteitentest bestaat uit meerkeuzevragen die je moet oplossen met behulp van logisch redeneren of verbale en numerieke capaciteiten.
Duur: 35 minuten + instructietijd

Tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal 
Dit onderdeel is gericht op het begrijpen van een Engelstalige tekst. Je krijgt vier Engelse teksten/artikelen voorgelegd, waarover je een aantal meerkeuzevragen moet beantwoorden.
Duur: 35 minuten + instructietijd

Toets gericht op rekenkundige vaardigheden en wiskunde/statistiek 
Dit onderdeel is gericht op je rekenkundige vaardigheden, wiskunde en statistiek. Het rekenkundige onderdeel is afhankelijk van de gekozen (pre)masteropleiding.
Duur: 40 - 60 minuten + instructietijd

De bèta-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

 • Faculteit Exacte Wetenschappen
 • Opleidingen Bewegingswetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
 • Faculteit Aard- en Levenswetenschappen (met uitzondering van de opleiding algemene gezondheidswetenschappen/Health Sciences) 

De gamma-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

 • Faculteit Sociale Wetenschappen
 • De opleiding Pedagogische wetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
 • Faculteit Geesteswetenschappen
 • Faculteit Aard- en Levenswetenschappen: alleen de opleiding algemene gezondheidswetenschappen/Health Sciences

Wetenschappelijke casus
Je krijgt een aantal Nederlandse teksten voorgelegd, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het gaat er dan vooral om te kijken of je in staat bent te analyseren, logisch te kunnen redeneren, onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en verbanden te leggen.
Duur: 50 minuten + instructietijd

Tekstbegrip en leesvaardigheid Nederlandse taal
De schrijfvaardigheidstoets bestaat uit een aantal stukken tekst, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je inzicht hebt in basisprincipes die worden toegepast bij het schrijven van een tekst. Het gaat daarbij om onder andere: alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumentatie en conclusie.
Duur: 30 minuten + instructietijd

Motivatie- en leerstijltest
Je beantwoordt een aantal zelfbeoordelingvragen op het gebied van drijfveren en de manier waarop je leert.
Duur: gemiddeld 10 tot 15 minuten (geen tijdlimiet)     

Onderdelen per faculteit

Een specifieke voorbereiding op het premasterassessment is niet nodig. Als je je toch wilt voorbereiden dan kun je bepaalde wiskundeboeken doornemen of enkele Engelstalige artikelen lezen. Je kunt ook het document ‘Inhoud van het assessment’ doornemen om een beeld te krijgen van de inhoud van de afzonderlijke onderdelen en het soort vragen.

Voorbereidingstips rekenkundige vaardigheden en wiskunde
Heb je geen rekenkundige vaardigheden en wiskunde op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan de middelbare school boeken op vwo-niveau die de aangegeven onderwerpen behandelen te raadplegen (zoals Getal en Ruimte).

Voorbereidingstips tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal
Heb je geen tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan zoveel mogelijk Engelse teksten en artikelen uit kranten en boeken te lezen. Je kunt ook de tekst Engels en de vragen erover uit het voorbeeldassessment maken.

Inhoud en voorbeeld VU premasterassessment

De uitslag van het assessment is naar verwachting vanaf 1 juli beschikbaar. Maak je het assessment later, dan ontvang je de uitslag binnen drie weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een brief en een rapportage van jouw resultaten. Voor vragen hierover kun je bij de faculteit terecht. Als de uitslag voor jouw faculteit bindend is, geeft enkel een positieve uitslag toegang tot het premastertraject. Een uitslag van het premasterassessment voor collegejaar 2017-2018 geeft slechts toegang tot het premastertraject van collegejaar 2017-2018.


Vrije Universiteit
Studie- en Studentadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
020-5985020
studentenbalie@vu.nl