Premaster

Doorstromen na het hbo

This information is relevant for Dutch students. International students follow a different application procedure.

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen.

Veel faculteiten bieden een standaard premastertraject aan van 30 EC voor studenten met een passende hbo-vooropleiding. Je kunt dan in collegejaar 2017-2018 het premastertraject volgen om in september 2018 met de bijbehorende masteropleiding te beginnen. Wil je meer informatie over de specifieke inhoud van de verschillende trajecten per opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina van jouw master.

FEWEB en Rechten
Het premastertraject voor de opleidingen van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FEWEB) en Rechtsgeleerdheid wijkt af van de overige premasters. De premasterprogramma's van FEWEB starten in februari. Om in februari 2018 te kunnen starten met een van de premasterprogramma's van FEWEB dien je te beschikken over een voldoende score op de GMAT en een uiterlijk op 31 januari 2018 afgeronde hbo-bachelor. Meer informatie vind je op onderstaande pagina’s.

Premastertraject FEWEB
Premastertraject Rechten

Je kunt maar één keer deelnemen aan de premaster.
Als premasterstudent kun je alleen per 1 september instromen (afgezien van de premasters van FEWEB en het schakeltraject van Rechten) en het programma moet vóór 1 september het jaar daarop succesvol zijn afgerond. Lukt dit niet? Dan kun je niet verder gaan met je studie: je kunt niet doorstromen naar de master maar er ook niet voor kiezen het programma helemaal over te doen.

Volg onderstaand stappenplan om je aan te melden voor het premastertraject. Let hierbij goed op alle deadlines.

Aanmelden voor een premaster

Collegejaar 2017-2018

Je kunt je nu aanmelden voor een premaster voor collegejaar 2017-2018. 

FaculteitenDeadline aanmelden premaster in StudielinkDeadline aanmelden assessmentStartdatum
Examendatum op diploma vooropleiding
- Aard- en Levenswetenschappen
- Exacte Wetenschappen
- Sociale Wetenschappen
- Geesteswetenschappen
- Gedrags- en Bewegingswetenschappen
31 mei 2017 31 mei 2017
1 sept 2017
Datum vóór 1 september 2017
- Godgeleerdheid31 mei 2017 niet van toepassing
1 sept 2017Datum vóór 1 september 2017
- Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde* 31 januari 2018 (inschrijving volledig afgerond op deze datum)
GMAT1 feb 2018Datum vóór 1 februari 2018

* Meer informatie over aanmelden voor de premasters van van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FEWEB) lees je hier.

Faculteit Rechten
De inschrijfprocedure voor het schakelprogramma van Rechten (OU) verloopt niet via Studielink maar via de Open Universiteit. Aanmelden voor dit programma kan het hele jaar door. De betaling van het collegegeld verloopt via de OU en voor de kopcursussen gaat dit via het contractonderwijs van de faculteit (zie Kopcursussen schakeltraject HBO-Rechten). Geïnteresseerden voor dit Rechten-traject hoeven dus niet verder te lezen op deze pagina.

De kosten voor collegejaar 2017-2018 vind je op de pagina collegegeld.

Kosten premasterassessment
De kosten voor deelname aan het assessment zijn in collegejaar 2017-2018 € 110. Na aanmelding restitueren we die kosten niet, ook niet als je later besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding. Zonder betaling van het assessment kun je niet starten met de opleiding. 

Zie de deadlines hierboven!

Meld je je voor de eerste keer aan in Studielink? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt.

Waar moet je verder op letten?
 • Vul een actueel e-mailadres in bij Studielink want je ontvangt daarop de belangrijke informatie over de voortgang van je inschrijving.
 • Vul de gevolgde vooropleiding in op basis waarvan je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze. Welke vooropleiding vereist is voor jouw opleiding vind je op de betreffende opleidingspagina in het opleidingenoverzicht. 
 • Kies onder Soort opleiding voor 'bachelor- of andere niet master opleiding'. De premasteropleidingen herken je vervolgens aan (premaster) als achtervoegsel.
 • Vul ook meteen je betaalgegevens in zodat de hoogte van het collegegeld berekend kan worden, dat duurt namelijk een paar dagen. Dit betekent niet dat je ook meteen moet betalen! Dat kan nog tot 31 augustus 2017 / 31 januari 2018 (FEWEB).
 • Wees je ervan bewust dat je een heel jaar moet wachten met studeren aan de VU als je inschrijving niet afgerond is op 31 augustus 2017 / 31 januari 2018 (FEWEB). Je kunt dan pas per 1 september / 1 februari het jaar daarop instromen.

Na je aanmelding ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail inloggegevens voor de studentenportal VUnet. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via ucit-servicedesk@vu.nl of 020 - 598 0000.

Geef je ook op voor het premasterassessment. Je moet daarvoor voorkeursdata opgeven; deze kun je achteraf niet meer wijzigen dus plan dit zorgvuldig. Regel ook zo snel mogelijk de betaling voor deelname aan het premasterassessment. Na aanmelding restitueren we die kosten niet: niet als je besluit niet deel te nemen aan het assessment of de opleiding, maar ook niet als je later toch niet toelaatbaar blijkt (controleer dit van tevoren dus goed zelf!). Zonder betaling van het assessment kunt je niet starten met de opleiding.

Wil je op basis van een dyslexieverklaring aanspraak maken op extra tijd? Dan mag je je alleen aanmelden voor een ochtendsessie.

Rond je aanmelding verder af door de vragen te beantwoorden en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. Je documenten alleen uploaden volstaat overigens niet voor je inschrijving: zie stap 3. 


Log in op VUnet       
 

Aanmelden voor het premasterassessment
Dit gaat als volgt:
1. Ga naar VUnet
2. Open op de app Aanmelding afronden
3. Kies de juiste aanmelding en open Studiespecifieke vragen
4. Klik op Wijzigen
5. Je ziet de antwoorden die je al eerder hebt ingevuld en de mogelijkheid om je op te geven voor het assessment
6. Geef je op voor het assessment (data en locatie). LET OP: Wanneer je je eenmaal hebt opgegeven voor een bepaalde datum/bepaald tijdstip kun je dit niet meer wijzigen. Plan dit dus goed!
7. Klik helemaal onder aan de pagina op Bevestigen om je aanmelding te verzenden

Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in VUnet.

Je ontvangt bericht van Studielink zodra de examencommissie van de desbetreffende opleiding een toelatingsverklaring heeft afgegeven. Het is verstandig om alvast op de opleidingspagina na te gaan of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de examencommissie op te nemen als je vragen hebt. 

Opleidingenoverzicht (hier vind je contactgegevens per opleiding)

Deadline 31 augustus 2017 of 31 januari 2018 (FEWEB).

Ontvang je per e-mail bericht van de VU of Studielink dat er documenten ontbreken voor je inschrijving? Lees deze berichten goed door en lever de gevraagde documenten zo snel mogelijk in. Zonder de juiste documenten kun je namelijk niet worden ingeschreven. Als je bericht krijgt dat je een bewijs van het behalen van je diploma moet inleveren, kun je twee dingen doen:

 • Log met je DigiD in op www.mijndiplomas.nl en download een digitaal uittreksel uit het diplomaregister. Lever deze zo snel mogelijk in bij de Studentenbalie, dat kan per mail.
 • Stuur een gewaarmerkte kopie van je diploma op naar de Studentenbalie (of kom langs en lever hem in; opsturen is op eigen risico). Dit kan niet per mail.

Als we de documenten niet op tijd hebben ontvangen moet je een heel jaar wachten met studeren aan de VU, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt.

Vereiste documenten (dit verschilt per student; houd je mail in de gaten om te zien wat jij moet inleveren)
 • gewaarmerkte kopie van het diploma van de vooropleiding waarmee je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze of een digitaal uittreksel uit het diplomaregister (www.mijndiplomas.nl)
 • kopie van je paspoort of geldige verblijfsvergunning (eventueel ook dat van je partner), uploaden in VUnet
 • uittreksel uit de BRP (Basisregistratie Personen)

Je kunt de documenten inleveren bij de Studentenbalie in het Servicecentrum (centrale hal van het hoofdgebouw)  of opsturen naar het volgende adres:
Studie- en Studentadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Wat verder belangrijk is om te weten:
Documenten die je ten behoeve van je inschrijving bij de Studie- en Studentadministratie of Studentenbalie hebt ingeleverd, worden niet geretourneerd.
Je hoeft de uitslag van de GMAT (dit geldt voor FEWEB) niet zelf op te sturen naar de VU; dit gaat rechtstreeks.

Deadline 31 augustus 2017 of 31 januari 2018 (FEWEB).

Zorg dat je de premastervergoeding voor de deadline betaalt, want anders word je niet ingeschreven en kun je niet met je opleiding starten. Heb je in Studielink bij het invoeren van je betaalgegevens gekozen voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je To do lijst verschijnt. Dit duurt doorgaans een paar dagen.

LET OP de bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet! Afschrijving van de (eerste) termijn vindt pas eind september/eind maart plaats.

Betaling collegegeld

Deadline 31 augustus 2017 of 31 januari 2018 (FEWEB).

Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven!

2 tot 4 weken na dit inschrijvingsbericht van Studielink ontvang je een officieel Bewijs van Inschrijving op je correspondentieadres. Je ontvangt ook binnen 4 weken je collegekaart, onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geupload in VUnet (onder Home/ Mijn Studiegegevens). De eisen waaraan deze pasfoto moet voldoen vind je door in VUnet te zoeken op foto uploaden.

LET OP het in bezit hebben van deze twee documenten is geen vereiste om colleges te kunnen volgen. Wel vereist hiervoor is de status ‘ingeschreven’ in Studielink (dit kun je zelf controleren). Om je te kunnen identificeren bij een tentamen kun je behalve een collegekaart ook een papieren Bewijs van Inschrijving (te allen tijde te verkrijgen bij de Studentenbalie) in combinatie met een identiteitsbewijs tonen.


Goed om rekening mee te houden tot slot:
 • Je kunt je niet met terugwerkende kracht inschrijven. Dus is je inschrijving niet volledig afgerond op 31 augustus 2017 of 31 januari 2018 (FEWEB), dan kun je niet per 1 september of 1 februari starten met de opleiding.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, voor wat betreft onterecht ontvangen studiefinanciering en boete voor OV.
 • Eventuele studieresultaten die behaald zijn in de periode dat je niet stond ingeschreven, tellen niet mee.

 

Premasterassessment

Om aan een premaster te beginnen moet je eerst het premasterassessment doen (uitzonderingen zijn de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Godgeleerdheid en Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde). Dit geldt alleen als je als vooropleiding een Nederlandse hbo-bachelor hebt; heb je een wo-diploma of een buitenlands diploma, dan hoef je geen assessment te doen. Voor sommige opleidingen/faculteiten is de uitslag van het assessment bindend en voor andere niet.

Of je een premasterassessment moet doen hangt af van bij welke faculteit je een opleiding wilt gaan volgen. Klik op de faculteit voor meer informatie.

Wel een premasterassessment

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (bewegingswetenschappen)
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (pedagogische wetenschappen)
Faculteit der Geesteswetenschappen
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
Faculteit der Exacte Wetenschappen, de premasters:
- Information Sciences
- Computer Science
- Artificial Intelligence


Geen premasterassessment

Faculteit der Exacte Wetenschappen (behalve Information Sciences, Computer Science en Artificial Intelligence, deze hebben wel een premasterassessment)
Faculteit der Godgeleerdheid
Faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (je dient wel de GMAT te hebben gehaald)
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (inschrijfprocedure verloopt via de Open Universiteit)

Als je een premasterassessment moet doen, kan de uitslag hiervan bindend of niet bindend zijn.

Bindend assessment
Bindend betekent dat je een bepaalde score dient te behalen op één of meerdere onderdelen om toegelaten te worden tot de premaster. De faculteit bepaalt de voorwaarden voor het behalen van het assessment.

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (bewegingswetenschappen)
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (pedagogische wetenschappen)
Faculteit der Geesteswetenschappen
Faculteit der Sociale Wetenschappen

Niet-bindend assessment
Bij de volgende faculteiten die het assessment hebben ingesteld heeft de uitslag geen consequenties voor toelating. Deze wordt alleen gebruikt om je een advies te geven.

Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
Faculteit der Exacte Wetenschappen, de premasters:
- Information Sciences
- Computer Science
- Artificial Intelligence

Je kunt je nu via VUnet aanmelden voor het premasterassessment. Er zijn verschillende data waarop het assessment wordt afgenomen. Per datum is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

 • 20 mei 2017 (middag)
 • 10 juni 2017 (ochtend en middag)
 • 1 juli 2017 (ochtend en middag)
 • 22 juli 2017 (ochtend en middag)
 • 12 augustus 17 (ochtend) 

De ochtendsessies zijn van 8:45 tot 13:00 en de middagsessies van 13:45 tot 18:00.

Studenten met een dyslexieverklaring kunnen zich alleen opgeven voor de ochtendsessie. Wanneer je je eenmaal hebt opgegeven voor een bepaalde sessie kun je dit niet meer wijzigen. Plan dit dus goed!

Alle afnames van het premasterassessment vinden plaats in de TenT op de VU-campus. Iedere deelnemer maakt de testonderdelen individueel achter een eigen computer. Vooraf wordt een korte computerinstructie gegeven. Je hebt niets nodig (ook geen rekenmachine), behalve een geldig identiteitsbewijs en een print van de uitnodiging. Voor potlood en papier wordt gezorgd. 

Plattegrond VU campus


Het premasterassessment is een digitale test die bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen krijg je een aantal van deze onderdelen. In principe wordt géén vrijstelling gegeven voor een of meer onderdelen. De test vindt plaats op één dagdeel en duurt in totaal maximaal vier uur. Hieronder volgen de onderdelen:

Cognitieve capaciteitentest
De cognitieve capaciteitentest bestaat uit meerkeuzevragen die je moet oplossen met behulp van logisch redeneren of verbale en numerieke capaciteiten.
Duur: 35 minuten + instructietijd

Tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal 
Dit onderdeel is gericht op het begrijpen van een Engelstalige tekst. Je krijgt vier Engelse teksten/artikelen voorgelegd, waarover je een aantal meerkeuzevragen moet beantwoorden.
Duur: 35 minuten + instructietijd

Toets gericht op rekenkundige vaardigheden en wiskunde/statistiek 
Dit onderdeel is gericht op je rekenkundige vaardigheden, wiskunde en statistiek. Het rekenkundige onderdeel is afhankelijk van de gekozen (pre)masteropleiding.
Duur: 40 - 60 minuten + instructietijd

De bèta-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

 • Faculteit Exacte Wetenschappen
 • Opleidingen Bewegingswetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
 • Faculteit Aard- en Levenswetenschappen (met uitzondering van de opleiding algemene gezondheidswetenschappen/Health Sciences) 

De gamma-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

 • Faculteit Sociale Wetenschappen
 • De opleiding Pedagogische wetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
 • Faculteit Geesteswetenschappen
 • Faculteit Aard- en Levenswetenschappen: alleen de opleiding algemene gezondheidswetenschappen/Health Sciences

Wetenschappelijke casus
Je krijgt een aantal Nederlandse teksten voorgelegd, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het gaat er dan vooral om te kijken of je in staat bent te analyseren, logisch te kunnen redeneren, onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en verbanden te leggen.
Duur: 50 minuten + instructietijd

Tekstbegrip en leesvaardigheid Nederlandse taal
De schrijfvaardigheidstoets bestaat uit een aantal stukken tekst, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je inzicht hebt in basisprincipes die worden toegepast bij het schrijven van een tekst. Het gaat daarbij om onder andere: alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumentatie en conclusie.
Duur: 30 minuten + instructietijd 

Onderdelen per faculteit

Een specifieke voorbereiding op het premasterassessment is niet nodig. Als je je toch wilt voorbereiden dan kun je bepaalde wiskundeboeken doornemen of enkele Engelstalige artikelen lezen. Je kunt ook het document ‘Inhoud en voorbeeld VU premasterassessment’ doornemen om een beeld te krijgen van de inhoud van de afzonderlijke onderdelen en het soort vragen.

Voorbereidingstips rekenkundige vaardigheden en wiskunde
Heb je geen rekenkundige vaardigheden en wiskunde op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan de middelbare school boeken op vwo-niveau die de aangegeven onderwerpen behandelen te raadplegen (zoals Getal en Ruimte). Zie ook het voorbeeldassessment met daarin aangeraden boeken.

Voorbereidingstips tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal
Heb je geen tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan zoveel mogelijk Engelse teksten en artikelen uit kranten en boeken te lezen. Je kunt ook de tekst Engels en de vragen erover uit het voorbeeldassessment maken.

Inhoud en voorbeeld VU premasterassessment

De uitslag van het assessment is naar verwachting vanaf 1 juli beschikbaar. Maak je het assessment later, dan ontvang je de uitslag binnen drie weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een brief en een rapportage van jouw resultaten. Voor vragen hierover kun je bij de faculteit terecht. Als de uitslag voor jouw faculteit bindend is, geeft enkel een positieve uitslag toegang tot het premastertraject. Een uitslag van het premasterassessment voor collegejaar 2017-2018 geeft slechts toegang tot het premastertraject van collegejaar 2017-2018.

Voor wie is deelname aan het premasterassessment verplicht?
Het assessment is verplicht als je met je hbo-bachelordiploma een masteropleiding aan de VU wilt gaan doen aan één van de volgende faculteiten:
- Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen (FALW)
- Faculteit der ExacteWetenschappen (FEW)
- Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW)
- Faculeit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB)
- Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)
Als je een opleiding wilt doen aan een andere faculteit, is het assessment niet verplicht. 

Waarom een premasterassessment?
Enerzijds geeft het informatie aan studenten: om je een beeld te kunnen vormen van de voor de WO-master benodigde competenties en vaardigheden. Tevens om inzicht te krijgen in je eigen competenties en vaardigheden en om voor jezelf na te gaan of je voldoende affiniteit hebt met een wetenschappelijke opleiding. Anderzijds is het nuttig voor de opleiding om inzicht te krijgen in de capaciteiten van de aankomend student. Hierop wordt het toelatingsadvies gebaseerd.

Waarom is de uitslag van het assessment voor sommige faculteiten bindend voor de toelating, maar voor andere niet?
Bij FSW is de uitslag bindend voor je toelating tot de opleiding, omdat er bij de masteropleidingen van FSW een brede instroom is met studenten met een verschillend niveau in kennis en vaardigheden, doordat FSW geen eisen stelt aan het type hbo-opleiding zoals andere faculteiten dat wel doen. De ervaring was dat in het eerste jaar daarom veel studenten uitvallen. Je moet voor een FGB-masteropleiding een bepaalde mate van competenties en vaardigheden hebben. Bij Pedagogische wetenschappen is gebleken dat voor veel studenten met name statistiek een groot struikelblok is in de studie; daarom wordt bij Pedagogische wetenschappen het assessment ook bindend gebruikt. 

Zijn er vrijstellingen mogelijk voor één of meer onderdelen van het assessment?
Nee, dit is niet mogelijk.

Uit welke onderdelen bestaat het premasterassessment?
Bekijk het schema met de onderdelen per faculteit

Als je je voor meer dan één opleiding hebt aangemeld en je hebt het assessment gedaan, kun je je dan later nog bij een andere opleiding inschrijven?
Dat hangt er van af bij welke opleiding je wilt deelnemen, want het assessment is niet voor alle opleidingen gelijk en elke opleiding hanteert eigen normen bij de uitslag van het assessment. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl. Hetzelfde geldt wanneer je een masteropleiding gaan volgen, maar twijfelt over welke opleiding precies.

Als ik deelneem aan het FSW-assessment, maar mij uiteindelijk toch bij bv. Exacte Wetenschappen ga inschrijven, geldt de bindende uitslag voor toelating dan ook bij Exacte Wetenschappen?
Bij ExacteWetenschappen is de uitslag weliswaar niet bindend, maar de inhoud van het assessment verschilt per opleiding. Je kunt dus niet zonder meer het assessment doen voor de ene faculteit en je voor een andere faculteit inschrijven. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl.

Ik ben de periode dat het assessment wordt gehouden in het buitenland in verband met een stage, kan ik dan wel deelnemen aan het assessment?
Verblijf in het buitenland is geen geldige reden om het assessment niet te kunnen maken. Er zijn veel gelegenheden voor het afleggen van het assessment tussen mei en augustus. Als je een goede reden hebt waardoor je het assessment toch niet kunt maken in die periode, kun je in overleg met de organisatie van het assessment zoeken naar mogelijkheden het assessment op een ander tijdstip te doen. Neem in dit geval contact op met studentenbalie@vu.nl.

Als je alleen je hbo-propedeuse hebt, kan je dan deelnemen aan het assessment?
Nee. Een premaster bij de VU is alleen toegankelijk voor studenten met een hbo- getuigschrift (bachelordiploma) van 240 ECTS en een (voldoende) afgelegd assessment.

Als ik zak voor het assessment, kan ik dan een herkansing doen?
Er is er geen herkansingmogelijkheid binnen 1 jaar. Het volgende jaar kun je opnieuw het assessment afleggen. 

Hoeveel keer mag je deelnemen aan een assessment?
Slechts 1 keer per jaar. Het volgende jaar kun je opnieuw het assessment afleggen.

Hoelang blijft een succesvol afgelegd assessment geldig?
De uitslag van het premasterassessment is geldig tot 1 september 2017; dus voor instroom in het studiejaar 2017-2018.

Wat voor soort vragen zitten er in het onderdeel rekenkundige vaardigheden van het assessment?
Meerkeuzevragen, net als bij de andere onderdelen.

Mag je een rekenmachine gebruiken bij het onderdeel Wiskunde en Statistiek?
Nee, je mag geen rekenmachine gebruiken bij het maken van de opgaven. Je krijgt kladpapier en potlood om de opgaven uit te werken. De opgaven zijn zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt.

Als je geen wiskunde op het hbo hebt gehad, moet je deze kennis dan inhalen?
De ingangseis is dat je wiskunde beheerst op eindexamen vwo-niveau. Als je inschat dat je te weinig kennis van wiskunde hebt, kun je je voorbereiden door wiskundeboeken na te slaan.

Zijn er oefenopgaven van wiskunde beschikbaar?
Nee, deze zijn niet beschikbaar, omdat het onderdeel rekenkundige vaardigheden een steekproef van opgaven bevat. Oefenopgaven zouden dan verkeerde verwachtingen kunnen wekken.

Contact

Vrije Universiteit Amsterdam
Studie- en Studentadministratie
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

020-5985020 (maandag t/m vrijdag van 10:30-12:30 en van 14:00-17:00)
studentenbalie@vu.nl